Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

Cultura - Literatura

EL AYUNTAMIENTO DE ALZIRA PATROCINA EL I PREMIO MALVA DE POESÍA INFANTIL

EL AYUNTAMIENTO DE ALZIRA PATROCINA EL I PREMIO MALVA DE POESÍA INFANTIL

Participaron alumnos de los colegios: Academia Xúquer, Sagrada Família, Luis Vives, García Sanchiz, Alborxí y García Lorca

 

El Ayuntamiento de Alzira, desde la concejalía de Educación, ha patrocinado el Premio Malva de Poesía Infantil 2009 organizado por la Asociación Cultural Falla Plaça de la Malva. Un premio novedoso que salió a propuesta del departamento y que se enmarca dentro del Plan de Fomento de la Lectura de Alzira.

Recientemente, la Casa de la Cultura acogió la entrega de los premios de este concurso. Un concurso dirigido al alumnado de Primaria y de la ESO. Participaron alumnos de los colegios: Academia Xúquer, Sagrada Família, Luis Vives, García Sanchiz, Alborxí y García Lorca.

Se concedieron un total de cuatro premios, dos por cada categoría, si bien, los cuatro premios dirigidos a la ESO quedaron desiertos al no participar ningún alumno. El primer premio de cada una de las dos categorías de Primaria recibió 50€, un diploma, un curso de mecanografía asistida por ordenador en la Academia Euler y ser miembro de la comisión fallera durante el presente ejercicio, gratuitamente. El segundo clasificado obtuvo 25€, un diploma, un lote de libros y ser miembro de la comisión fallera durante el presente ejercicio, gratuitamente. Además los trabajos ganadores se publicarán en el libro infantil de la Falla Plaça de la Malva 2010.

También se entregó un Premio Especial, por cortesía de Alfredo Giner SL, al colegio con el mayor número de trabajos presentados. En esta ocasión el ganador fue el CP Luis Vives.

El acto también sirvió para presentar la Guía Didáctica que incluye juegos y deportes valencianos. Esta Guía se repartirá a todos los centros escolares de la localidad y va dirigida a los alumnos de Primaria. Así también se desarrolló un cacao tertulia con la participación de todos los asistentes.

S’HA DESENROTLLAT A ALZIRA EL V ENCONTRE D’ESCRIPTORS DE LA RIBERA

S’HA DESENROTLLAT A ALZIRA EL V ENCONTRE D’ESCRIPTORS DE LA RIBERA

Tots han destacat la bona acollida de la ciutat

L’encontre d’escriptors de la Ribera s’ha desenrotllat de manera molt agradable i s’han intercanviat moltes informacions, sobretot, relacionades amb la capital de la Ribera Alta, Alzira. Tots han destacat la bona acollida de la ciutat, la salutació del regidor de Cultura d’Alzira, Carlos Correal, l’atenció d’Assumpció Perepérez, la bibliotecària d’Alzira que ha fet signar als autors diferents obres seues per a la constitució de la biblioteca d’autors locals i comarcals, i, sobretot, l’extraordinària explicació d’Agustí Ferrer, director del Museu d’Alzira, que els ha acompanyat en la visita informant-los de la història de la nova casa museu i de la història de la ciutat, com també de la Vall de la Murta i del seu Monestir. El dinar de convivència s’ha celebrat al restaurant el Caramelito, al Club de Tennis, lloc en què Josep Lozano va rebre el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira en la seua segona convocatòria. Esta coincidència ha fet destacar la gran estima i la importància que tots els presents, més d’una trentena d’autors, li donen als Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

“Mostrem la nostra preocupació per l’actual estat de l’entorn que alberga la Creu Coberta”

Per altra banda, han acordat també fer pública la nota següent:

Els escriptors de la Ribera del Xúquer, reunits a Alzira el 14 de febrer de 2009 en el Vè Encontre d’Escriptors, mostrem la nostra preocupació per l’actual estat de l’entorn que alberga la Creu Coberta, on segons la llegenda va morir el rei Jaume I, de qui recentment s’ha commemorat el VIIIè centenari del seu naixement. Aquest monument, que és un dels emblemes històrics més valuosos del nostre país, es troba enfonsat més d’un metre al mig de l’actual autovia que uneix les poblacions d’Algemesí i Alzira. No hi ha cap indicació que l’identifique ni posseeix cap protecció per protegir-se d’eventuals accidents. Considerem que, atés el valor artístic, històric i simbòlic de la Creu Coberta, és mereixedor d’un esforç urbanístic per tal que es puga contemplar des del seu naixement de terra i poder accedir-hi a peu pla.

Josep Antoni Fluixà

V ENCONTRE D’ESCRIPTORS DE LA RIBERA A ALZIRA

V ENCONTRE D’ESCRIPTORS DE LA RIBERA A ALZIRA

Dissabte, 14 de febrer de 2009 (10:00 hores) trobada a la l'avinguda de Lluís Suñer

 

Demà dissabte, 14 de febrer de 2009, se celebrarà a Alzira el V Encontre d’Escriptors de la Ribera. Es tracta d’una activitat de caràcter informal promoguda des de fa cinc anys per un grup d’escriptors als quals s’hi ha afegit historiadors, crítics i divulgadors culturals i que no pretén cap altre objectiu que la convivència entre els participants, a més d’un major coneixement del nostre entorn, la comarca de la Ribera. Per això, cada any es donen cita en un lloc diferent. En anteriors convocatòries s’han visitat les ciutats i els entorns de Cullera, Benifaió, Alcúdia i Llombai.

Enguany el programa serà el següent:

–Entre les 10 i les 10:20 hores, trobada a la l'avinguda de Lluís Suñer d'Alzira, a l'altura del Col·legí de l'Alborxí i de la Màquina Locomotora.

–Visita al Museu d'Alzira i signatura de llibres dels diferents escriptors per a la Biblioteca Municipal d’Alzira.

–Visita al bell paratge de la Murta.

–Cap a les 14:30 hores, dinar  al Club de Tenis, al restaurant El Caramelito.

Els assistents rebran la salutació inicial de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira i Agustí Pérez, director del Museu Municipal d’Alzira, farà de guia. També seran rebuts per Asunción Perepérez, bibliotecària d’Alzira.

En total, han confirmat la seua participació unes trenta persones, entre les quals, poden citar els noms de Josep Lozano, Josep Ballester, Enric Lluch, Emili Piera, Vicent Borràs, Manuel Joan Arinyó, Antoni Prats, Vicent Nàcher, Vicent Simbor, Enric Ramiro, Fina López, M. Ángeles Tudó, Neus Varela, Urbà Lozano, Àlan Greus, Joan F. Herrero, Vicent Climent, Àngels Ortiz, Voro Vendrell, Fina Girbés, Tobies Grimaltos, Francesc Marchirant i Jeremies Barberà. A més, de l’editor Joan Carles Girbés i el fotògraf Francesc Vera.

 

Foto: escriptors que participaren l’any passat en l’Encontre a Llombai

 

ACTA DEL LLIURAMENT DEL PREMI MALVA 2009 AL MILLOR POEMA SATÍRIC D’UN LLIBRE DE FALLA

ACTA DEL LLIURAMENT DEL PREMI MALVA 2009 AL MILLOR POEMA SATÍRIC D’UN LLIBRE DE FALLA

Ha resultat guanyador el poema titulat “Una història de l’evolució (Darwin no tenia raó)” de Josep Gonga

 

Reunit el jurat format per: Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera i escriptor; Enric Lluch, escriptor i Jesús Peris i LLorca, doctor en Filologia Hispànica, professor de la Universitat de València i membre de l'ADEF; i actuant com a secretari, José Manuel Rubio Albentosa, coordinador cultural de l'Associació Cultural Falla Plaça de la Malva, el dia 3 de febrer de 2009, a les vint-i-dos hores, al casal de la falla, decideix atorgar els premis següents:

PREMI MALVA 2009 AL MILLOR POEMA SATÍRIC:

Poema titulat: Una història de l’evolució (Darwin no tenia raó). Autor: Josep Gonga. Comissió: Associació Cultural Falla Carrer Major i Passeig de Gandia

A proposta del jurat, s’acorda crear els premis de finalistes, a causa de l’alta participació i de la qualitat dels treballs presentats, els autors i comissions són:

Poema titulat: Reiets vestits de budell. Autor: Antoni Lluís Martínez Furió. Comissió: Associació Cultura Falla La Gallera d’Alzira.

Poema titulat: La balada de Peret i Marieta. Autor: Salvador Bolufer Femenia. Comissió: Falla Avinguda  Burjassot Joaquim Ballester-Reus  de València.

El jurat vol destacar l’alta qualitat dels treballs presentats, entre ells vol destacar els següents:

Poema titulat: L’aigua que ens envolta (escena quarta). Autor: Toni Andrés. Comissió: Associació Cultural Falla Santa Anna de Sagunt.

Poema titulat: Consells per als presidents de falla per afrontar la crisi. Autor: Pedro José Madrid Ferrer. Comissió: Associació Cultural Falla el Divendres de Massanassa.

A més, el jurat vol fer una menció especial a les dones que, per primera vegada, han participat en el Premi Malva de poesia satírica. Esperem que aquestes i moltes altres més, s’animen a participar en pròximes edicions.

Així mateix, agrair a les nombroses falles que han participat de diferents pobles com Gandia, Torrent, Paterna, Massanassa, Benifaió, Tavernes de la Valldigna, Silla, Cullera, Alzira, Port de Sagunt i en especial l’alta participació de les falles de València i Sagunt.

Han participat 85 poemes. I perquè així conste i als efectes oportuns, signe este certificat. El secretari: José Manuel Rubio Albentosa.

 

CONFERÈNCIA A ALZIRA “LES NOSTRES PARAULES” A CÀRREC D’EUGENI S. REIG

CONFERÈNCIA A ALZIRA “LES NOSTRES PARAULES” A CÀRREC D’EUGENI S. REIG

Dijous 5 de febrer de 2009. Casa de la Cultura d’Alzira. 19: hores

Dins de les Jornades de Normativa i Ús Social del Valencià i de la XVII Setmana Cultural de la Falla Plaça Malva d’Alzira, es va a celebrar una conferència baix el titol “Les nostres paraules”, a càrrec d’Eugeni S. Reig i presentació dels seus llibres: Les nostres paraules, publicat per l’AVL; i Valencià en perill d’extinció.

El conferenciant serà presentat per Verònica Cantó, Secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i comptarà amb la presència de Carlos Correal, regidor de Cultura d’Alzira.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament d’Alzira, regidoria de Cultura; SERVAL; Associació Cultural Falla Plaça Malva; Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i secretaria de cultura de la UGT-PV

-

PRESENTACIÓ A ALZIRA DEL LLIBRE “L’ESFINX” D’ANTONIO PRATS

PRESENTACIÓ A ALZIRA DEL LLIBRE “L’ESFINX” D’ANTONIO PRATS

L’acte tindrà lloc el divendres, 6 de febrero, a les 19:00 hores, a la llibreria Xúquer d’Alzira (C/ Major Sant Agustí, 9)

.

Dins dels actes de la XVII Setmana Cultural de la Falla Plaça Malva d’Alzira, s’ha programat la presentació de l’últim llibre d’Antoni Parts, L’esfinx (Premi Alfons el Magnànim València de Poesia) publicat a la col·lecció «Poesia» d’Edicions Bromera.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament d’Alzira, regidoria de Cultura; l’Associació Cultural Falla Plaça Malva i Edicions Bromera.

A més de l’autor, hi intervendran els escriptors Josep Ballester i Josep Antoni Fluixà.

Ficha tècnica del llibre

Autor: Antoni Prats

Format: 13×20,5 cm.

Nombre de pàgines: 64.

Edició: 1.

ISBN: 9788498243901.

Sinopsi: Com serà l’hora generosa, suma i recompte epíleg dels teus dies? Mai no abràs del cert si has caigut i t’ha inundat el mar o si, lliurat al clar somriure de l’esfinx, que t’enamora, el llamp d’algun impuls t’ha empentat envers el buit i l’aventura.

Antoni Prats (Sueca, 1946)

Viu a la Marina des que el 1971 començà a treballar a l’ensenyament secundari; darrerament, com a catedràtic de Llengua i Literatura castellanes, a l’IES Maria Ibars, de Dénia, ciutat en la que resideix des del 1975. És llicenciat en Filosofia (1969). El 1998 es doctora en Filologia Catalana amb una tesi sobre l’obra de Salvador Espriu. D’altra banda, participa intensament en la vida cultural a través sobretot de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

La seua trajectòria literària es centra en la poesia, tot i que ha publicat algunes narracions breus i traduccions, i ha col·laborat en la premsa. A més a més, cultiva la crítica en forma d’assajos, ressenyes, estudis i aproximacions en revistes i micel·lànies. Dirigeix la revista de Literatura L’Aiguadolç. Reculls de poemes seus són Epigrammata (1981), Cadells de la desfeta (1981), Dic el teu nom (1994), El barranc i el còdols (1995), Vora el silenci (1999), Solatges (Antologia 1981-2000), Llibre de Benimaquia (2006) i Baules (2006). La seua obra poètica forma part, entre altres, de les antologies Poetes del sud i Iberia polyglotta.

És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Font del text de l’autor: http://www.escriptors.cat/autors/pratsa/index.php

PLA DE FOMENT DE LA LECTURA A ALZIRA 2009: HOMENATJE A SANCHIS GUARNER

PLA DE FOMENT DE LA LECTURA A ALZIRA 2009: HOMENATJE A SANCHIS GUARNER

Taula redona. Cercle Alzireny La Gallera. Divendres, 16 de gener de 2009. 19:00 hores

«Manuel Sanchis Guarner en el 75 aniversari de la publicació del seu llibre La llengua dels valencians», taula redona amb la participació de Jesús Huguet, membre del Consell Valencià de Cultura, Josep Lluís Doménech, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera, i Elena Pineda, Secretària de Cultura de la UGT del País Valencià. Modera: Aureliano Lairón Pla, arxiver municipal i cronista de la ciutat d’Alzira.

Intervindran en l’obertura de l’acte, Elena Bastidas, Alcaldessa d’Alzira, i Rafael Recuenco, Secretari General de la UGT del País Valencià; i en la Cloenda, Josep Vicent Esteve, Secretari General de la Unió Comarcal de la Ribera Alta, la Costera i la Canal de Navarrés.

Organitza: UGT del País Valencià i l’Unió Comarcal de la Ribera Alta, la Costera i la Canal de Navarrés de la UGT del País Valencià.

Patrocina: Fundació Pascual Tomás.

Col·labora: Ajuntament d’Alzira i Fundació Bromera

ACTE A ALZIRA: “PER NADAL, LA LECTURA ÉS UN REGAL”

ACTE A ALZIRA: “PER NADAL, LA LECTURA ÉS UN REGAL”

Representants de la societat política, cívica i cultural d’Alzira recomanen les seues lectures preferides o actuals per a compartir-les amb els altres

 

Casa de Cultura d’Alzira. Dilluns 22 de desembre de 2008. 20:00 hores.

“Per Nadal, la lectura és un regal”, acte en el qual representants de la societat política, cívica i cultural d’Alzira recomanen les seues lectures preferides o actuals per a compartir-les amb els altres.

Participaran l’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas; el regidor de Cultura, Carlos Correal; els representants dels grups polítics municipals Beatriz Nadal, Carles Aranda i Bernardo Parra i representants dels diversos col·lectius socials i culturals de la ciutat d’Alzira com José Andrés Hernández, Mónica Carrió, Josep Antoni Fluixà, Enrique García, José Emilio Llopis i Lambert Penalva.

Presenta l’acte Assumpció Perepérez, bibliotecària municipal d’Alzira. Organitza l’Ajuntament d’Alzira, regidoria de Cultura i la Biblioteca Pública Municipal.