Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

EL BLOC D’ALZIRA SOL•LICITA QUE ES CONTEMPLE EL CARÀCTER SINGULAR DELS ELEMENTS FESTIUS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL AMB FOC EN LA LEGISLACIÓ SOBRE PIROTÈCNIA

EL BLOC D’ALZIRA SOL•LICITA QUE ES CONTEMPLE EL CARÀCTER SINGULAR DELS ELEMENTS FESTIUS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL AMB FOC EN LA LEGISLACIÓ SOBRE PIROTÈCNIA

Al nostre poble es troben afectades festes com les falles o els castells que se disparen en les diferents festes de barri i processons, com la de Sant Bernat, la processó de la Mare de Déu del Lluch i la de la Mare de Déu de la Murta

 

El BLOC d’Alzira ha presentat una moció a l’Ajuntament d’Alzira demanant al ple l’adopció d’un acord que inste el Govern de la Generalitat a sol·licitar al Ministeri d’Indústria del Govern espanyol que la trasposició de la directiva 2007/23CE del Parlament Europeu, que ha de fer-se com a màxim el mes de gener de 2010, contemple el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicional amb foc, i en conseqüència establisca l’excepció de la normativa per aquestes manifestacions.

La directiva que el Parlament Europeu va aprovar l’any 2007 per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea (2007/23/CE), restringeix la comercialització i l’ús del material pirotècnic.

Concretament, la directiva fixa una distància mínima a la qual s’hauran de situar els assistents a una actuació amb material pirotècnic (15 metres). Així mateix, la directiva també prohibeix qualsevol activitat amb material pirotècnic en què intervinguen menors de 12 anys. Tot açò impediria la normal celebració de moltes festes al llarg del País la qual cosa ha generat una gran preocupació en totes aquestes colles que han vist amenaçades les seves activitats.

En el cas concret del nostre poble es troben afectades festes com les falles o els castells que se disparen en les diferents festes de barri i processons, com la de Sant Bernat, la processó de la Mare de Déu del Lluch i la de la Mare de Déu de la Murta.

Els materials pirotècnics han estat utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional valenciana des de fa segles i per tant formen part del nostre patrimoni i de la nostra manera de ser com a poble.

Tenint en compte la perillositat de l’ús dels materials pirotècnics, cal valorar positivament l’objectiu de la Unió Europea d’ordenar i regular aquesta qüestió per garantir en definitiva, la seguretat dels ciutadans. No obstant això, és igual de cert que les manifestacions de cultura popular i tradicional requeriran algun tractament específic per tal de no quedar directament afectades per aquesta regulació.

Josep Marzo Camarasa

Secretari Local BLOC Alzira

 Foto: Josep Marzo Camarasa

13 comentarios

Paco y Pablo -

La legislación debería ser dura. ¿Cuantos lisiados hay por los coetes? ¿Cuantas desgracias se producen cada año? Es más importante y a tener en cuenta esto que lo de las molestias, señor anónimo

Anónimo -

em referia, clar està als fallers. Ja està bé de molesties al veinat i a tots els ciutadans. Què no es adoneu

Anónimo -

els coets deurien estar prohibits. Qui vullga tirar coets que sel's tire dins de sa casa. Ja està bé d'aguantar les vostres tonteries

d´Alzira i plores -

Si en compte de mirar cap a un altre costat, s'hagueren recolzat iniciatives com amics dels coets i educat en les escoles i associacions festeres sobre l'ús dels coets,hui podríem demostrar a la comunitat europea que ací no fa falta cap directiva.Però ens ha passat en els coets com amb els casals,no hem reaccionat davant d'uns problemes que se sabien i ara la llei ens ha imposat unes condicions que són més dures.

pedro benedito -

altra vegada he deixat sense firmar la meua opinió expresada fa un moment, disculpeu

Anónimo -

Creume que tinc la sensació de que no m'has entes res; acollir més de 7.000 no es refereix al Divendres Sant, molts durant l'any fan diverses de les activitats que es menejen voltant la Setmana Santa -no tornaré a repetir-les-, i la majoria ho fa sense pretendre protagonismes, es a dir, de la manera més natural i discreta posible. Aixina es com es millora el conjunt, i hui podem complaurens de l'imatge pública de la nostra Processó General del Sant Soterrar que es el que tu veus, però com una manifestació puntual de tot el que hi ha darrere. Sense el procés de concicenciació i catarsis que s'ha dut a cap, i no es pot deixar, estariem davant una festa al carrer de la que a mi me queda molt mal record -referint-me a finals dels 80 i principi dels 90-; alló hui està superat, per molt que tu vetges -o en este cas, NO VETGES-. I crec que el camí de la majoria es l'acertat, al tindre esta forma de viure apartada de tant de "figureo" com hui domina la nostra vida quotidiana.

anónimo -

Pedro,tu mismo lo has dicho 7000 alcireños religiosos por un dia y que no se ven el resto del año ni el las Iglesias,ni en las a Fiestas del Lluc.Que quieres que te diga, yo diria más bien 6500 festeros de lo que sea,400 sentimentales por un dia y 100 religiosos mal contados.

pedro benedito -

No crec que acollir-se a una de les vessants de qualsevol cosa supose renunciar a les altres que també te. Reconegueren que tenim elements turistics fa 20 anys i treballem eixe tema pel que te de reconeixement al que fem, pero també som culturals pel treball que impulsem a les escoles, amb els concursos diversos (dibuix, cartell, fotografia), edicions de tot tipo (impresa, vídeo, dvd's, web) i xerrades, conferènfies...; també som solidaris-asistencials amb colaboracions (a misions, caritas, parròquies, transeuns); duguem a cap manifestacions artístiques (música, corals, dossels, tambors, escultura religiosa, capelles); som entitats cíviques per la nostra capacitat de convocatòria o també per l'experiència de funcionament democràtic -inclús quant no se podia a altres àmbits-; som lúdic-festius per la component que de forma vetlada s'intueix a totes grans concentracions humanes que es manifesten públicament. Som tot aixó i més, però tot te com a fons últim que qui acudeix a les nostres confraries i s'integra ho fa pel sentiment religios -cadascú sap el seu grau intim de creència-, o s'acolliria a altres associacions o entitats sense component religiosa a fi de poder realitzar les inquietuts pròpies. Per tant, anónimo, dir-te que des de la Junta de Germandats i Confraries no tenim com a vessant exclusiva la religiositat dels nostres confrares, però si no està ésta, segurament no seran confrares. La nostra funció es merament coordinadora entre les diferents confraries, ja que a més son diferents entre elles, percibint i primant eixes vessants de diferent manera, pel que la Junta busca aplegar a minims aceptables per tots, i actuar d'acord a ells en nom del conjunt de la Setmana Santa. Pot ser que les altres entitats que cites, respectabilisimes per a nosaltres i el conjunt de la societat, siguen menys versatils, i tinguen unes estructures, fins i activitats molt més concrets, però això ho llegim com que a nosaltres ens queda més llibertat o capacitat d'acció, i per aixó acollim a més de 7.000 alzirenys.

anónimo -

A ver Pedro no quedamos en que es una fiesta de interes turistico y como tal se presenta y promociona en Fitur.La componente religiosa la veo en CARITAS o en CRUZ ROJA pero no en las asociaciones que tu presides.

pedro benedito -

perdó, pero soc el del comentari previ, que m'he oblidat de signar

Anónimo -

Reconeixer la teua disposició i com a colectiu que es reuneix esencialment per eixe aspecte religios de la Setmana Santa -amb moltes més vessants com les que tu nomenes-, demanar-te tingues en consideració que el que fem es des d'esta component religiosa. De segur que si, com fins ara els teus predecessors, als que felicite també per aixó. I enhorabona pel nomenament.

Josep Marzo -

Pedro, com a festa alzirenya que és i d'Interés Túristic Nacional també vetlarem per ella. Independentment del tema religiós, és una expresió de la cultura del nostre poble i, per tant, respectable i defensable on escaiga.

pedro benedito -

Desitjar que es puga aconseguir d'Europa la permisibilitat que es demana, però si donat el cas cal enumerar les excepcions a la normativa, pregar-vos recordeu que també la Setmana Santa d'Alzira lloga pirotècnics per a la nit del Dissabte Sant, amb la celebració de la Resurrecció i la Pasqua des de la mitjanit.