Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

Cultura - Conferencias

CONFERÈNCIES, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, SOBRE ELS CARRERS AMB HISTÒRIA, EL CREIXEMENT URBANÍSTIC I UNA EVALUACIÓ DE LA MURTA

CONFERÈNCIES, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, SOBRE ELS CARRERS AMB HISTÒRIA, EL CREIXEMENT URBANÍSTIC  I UNA EVALUACIÓ DE LA MURTA

Acte programat per a demà dimarts, a la Casa de la Cultura, dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira    

.

Dimarts 6 de novembre. A la Casa de la Cultura d’Alzira. 18 hores.

Comunicacions: «Alzira, carrers amb història», a càrrec de Jordi Chordà, i «Estudio de la influencia del crecimientourbanístico de la Ribera Baixa en los espacios naturales.

Evaluación DAFO del paraje natural de La Murta», a càrrec d’Alfonso Aguilar.

Aquests estudis van rebre una Beca per a Joves Investigadors 2006-2007 de l’Ajuntament d’Alzira.   

.

Foto: imatge retrospectiva d'un carrer de La Vila (Autor: Alfonso Rovira)

.

CONFERÈNCIA, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, A CARREC DE FERNANDO J. BALLESTEROS: “UNIVERS I CANVI CLIMÀTIC”

CONFERÈNCIA, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, A CARREC DE FERNANDO J. BALLESTEROS: “UNIVERS I CANVI CLIMÀTIC”

Acte programat per a demà dimarts, a la Casa de la Cultura, dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira  

.

Dimarts 30 d’octubre de 2007. Casa de la Cultura d’Alzira. A les 19 hores.

Títol de la conferència: «Univers i canvi climàtic».

A càrrec de Fernando J. Ballesteros.

Presenta: Vicent J. Martínez, director de l’Observatori Astronòmic de la UV i guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2005. 

.

Sabíeu que l’efecte hivernacle es va detectar per primera vegada a Venus? En explicar per què aquest planeta tenia registres tèrmics en superfície de quasi 500 graus, es formulà la teoria de l’efecte hivernacle. Si el fenomen no s’haguera detectat a Venus, potser hauria sigut massa tard per a nosaltres.

La Terra no té l’exclusivitat del canvi climàtic. Mart va tenir fa anys aigua i vida en abundància. Pot l’estudi de l’univers advertir-nos d’un risc seriós en el nostre futur? Hi ha encara vida a Mart? I en altres planetes...? 

.

FERNANDO J. BALLESTEROS (València, 1969), doctor en física, és investigador i astrònom de la Universitat de València. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació en la divulgació de la ciència. Entre els seus objectes d’estudi, trobem el desenvolupament del telescopi espacial de raigs gamma integral, de l’Agència Espacial Europea, i el telescopi espacial Legri.

Amb Gramàtiques extraterrestres va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2006.  

.

En la foto, Fernando J. Ballesteros.

CONFERÈNCIA EN ALZIRA A CÀRREC DE RAFAEL ARMENGOL: «PLUGES INTENSES I INUNDACIONS: PER QUÈ, ON I QUAN? TOUS 82»

CONFERÈNCIA EN ALZIRA A CÀRREC DE RAFAEL ARMENGOL: «PLUGES INTENSES I INUNDACIONS: PER QUÈ, ON I QUAN? TOUS 82»

Dos activitats per a demà dijous 25 d’octubre a la Casa de la Cultura dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira  

.

A les 18 hores

Presentació de «Biocarburants contra el canvi climàtic», el treball de les empreses BIOCOM (Algemesí) i IMECAL(l’Alcúdia), a càrrec de l’Agència Energètica de la Ribera. 

A les 19 hores

«Pluges intenses i inundacions: per què, on i quan? Tous 82» a càrrec de Rafael Armengol.

Presenta: Bernat Mascarell, cap de Parc de Bombers d’Alzira.

Les pluges intenses formen part de la normalitat climàtica valenciana i són un component bàsic del nostre balanç hídric. En aquesta conferència es descriuran els mecanismes que disparen les precipitacions, així com altres qüestions relacionades, com l’època més favorable perquè es produïsquen i per què hi ha zones especialment afectades. Els episodis extrems, que es produeixen periòdicament cada certes dècades o cada segle, poden causar importants inundacions i és per això que s’analitzarà amb detall el cas d’octubre de 1982, que ens remet al de novembre de 1864. Oblidar aquell antecedent va portar al desastre. 

RAFAEL ARMENGOT, doctor en geografia i màster en meteorologia, és predictor al Grup de Predicció i Vigilància a València de l’Institut Nacional de Meteorologia. Com a professor associat de la Universitat de València, ha impartit les matèries «Clima i activitat humana», «Riscs Naturals» i «Hidrologia». És autor de nombrosos articles i col·laboracions sobre fenòmens meteorològics adversos i del llibre Las lluvias intensas en la Comunidad Valenciana.

CONFERÈNCIA EN ALZIRA DE LUIS ROJAS MARCOS SOBRE ELS TRAUMES QUE OCASIONEN LES TERRIBLES ADVERSITATS

CONFERÈNCIA EN ALZIRA DE LUIS ROJAS MARCOS SOBRE ELS TRAUMES QUE OCASIONEN LES TERRIBLES ADVERSITATS

Xarrada que porta per títol “Més enllà del 22 d’octubre. El trauma de la pantanada”. Forma part del programa d’actes del Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2007 

A càrrec de Luis Rojas Marcos. Casa de la Cultura d’Alzira, dimarts 23 d’octubre a les 19 hores. Presenta l’acte: Alberto de Rosa, director general de Ribera Salud. 

Determinats successos ens poden causar danys psicològics greus. Reflexionar sobre els traumes ens obliga a enfrontarnos als efectes del terror, la pèrdua i la indefensió, però, alhora, ens revela la capacitat de superació sorprenent dels éssers humans. I és que per a moltes víctimes de terribles adversitats, el trauma serveix de catalitzador que els estimula a reorganitzar els seus valors i expectatives i els mou a configurar una vida més grata.

Com ens adverteix el vell proverbi xinés, «en el cor de cada crisi, s’amaga una gran oportunitat».  

LUIS ROJAS MARCOS (Sevilla, 1943) és professor de psiquiatria de la Universitat de Nova York i membre del Consell de Medicina de l’Estat de Nova York. Col·labora també amb institucions espanyoles dedicades a temes socials i de salut. Entre les seues obres destaquen Las semillas de la violencia (Premi Espasa Ensayo), Nuestra felicidad, Más alla del 11-S, La fuerza del optimismo i el seu treball més recent La autoestima: nuestra fuerza secreta.  

.

Foto: Luis Rojas Marcos.

UNA CONFERÈNCIA, UNA TAULA REDONA I UNA EXPOSICIÓ SÓN ELS ACTES PREVISTOS PER A HUI DINS DEL PROGRAMA D’ACTES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

UNA CONFERÈNCIA, UNA TAULA REDONA I UNA EXPOSICIÓ SÓN ELS ACTES PREVISTOS PER A HUI DINS DEL PROGRAMA D’ACTES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

Conferència

A la Casa de la Cultura d’Alzira, 18 hores.Presentació dels projectes europeus de l’Agència Energètica de la Ribera relacionats amb l’estalvi energètic i la reducció de les agressions al medi ambient.

Presenta: Pilar Pérez, directora de l’Agència Energètica de la Ribera.

. 

Exposició

Al claustre de la Casa de la Cultura, 19 hores.

Inauguració de l’exposició «Tous, 25 anys».

.

Taula redona

A les 19.15 hores.

«La memòria viva del cas Tous». Amb Enrique Beltrán, Xavier Sierra, Salvador Calatayud i Xavier Machí. Modera: Bernat Clari.

Han passat 25 anys, però els records de la pantanada encara brollen en la memòria dels afectats. Alguns dels  protagonistes dels fets més significatius del denominat «cas Tous» repassaran en aquesta taula redona les controvertides causes i conseqüències de la tragèdia. La reacció social que va impulsar l’associacionisme dels damnificats, la llarga i desconcertant trajectòria judicial i la necessitat d’ordenar un territori sotmés històricament a les inundacions marcaran el debat.

ENRIQUE BELTRÁN és exfiscal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i fiscal especial del cas Tous.

XAVIER SIERRA és expresident d’AFIVA, l’associació de damnificats que va recórrer a la via penal en els tribunals.

SALVADOR CALATAYUD és president de l’associació de damnificats de Carcaixent.

XAVIER MACHÍ és enginyer de camins, canals i ports. Ha coordinat el pla contra inundacions d’Alacant.

BERNAT CLARI és delegat de l’edició comarcal del diari Levante-EMV.  

.

Foto: aspecte d’un carrer d’Alzira fa ara 25 anys.

.

HUI DILLUNS, PRIMERA CONFERÈNCIA A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA: “INUNDACIONS I ORDENACIÓ DEL TERRITORI”

HUI DILLUNS, PRIMERA CONFERÈNCIA A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA: “INUNDACIONS I ORDENACIÓ DEL TERRITORI” Dins del programa d’actes del Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2007, inauguració de les Conferències amb la presència dels representants de les entitats organitzadores

A les 19 hores. Casa de la Cultura d’Alzira.

«Inundacions i ordenació del territori» a càrrec d’Antonio Serrano i amb la participació d’un representant de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.

Presenta: Elena Bastidas, alcaldessa-presidenta de l’Ajuntament d’Alzira.

El Xúquer ha sigut devastador no sols el 1982, sinó també en altres episodis de pluges intenses. Al llarg dels últims 25 anys s’han dissenyat noves infraestructures, un pla contra les avingudes del Xúquer i projectes d’alerta i d’ordenació del territori. Però està garantit que no es repetirà la situació de 1982? El canvi climàtic ens pot conduir a una situació semblant? Com actua l’Administració per fer de la Ribera una zona sostenible i paral·lelament preparada davant posibles desbordaments del riu?

.

ANTONIO SERRANO, catedràtic d’Urbanisme i Ordenació del Territori, és secretari general de Territori i Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient. Coordina l’ús sostenible dels recursos naturals i la gestió del domini públic hidràulic.  

.

En la foto, Antonio Serrano en una entrega de premis a Madrid

COMENÇA EL CICLE DE CONFERÈNCIES “CANVI CLIMÀTIC I CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA” DINS DELS ACTES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

COMENÇA EL CICLE DE CONFERÈNCIES “CANVI CLIMÀTIC I CONSCIÈNCIA ECOLÒGICA” DINS DELS ACTES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

Cicle de conferències: Del 15 d’octubre al 15 de novembre   

La proliferació de meduses a la Mediterrània, l’estiu més fresc dels últims vint anys o la impredictible fúria d’huracans o terratrémols són símptomes del canvi climàtic? El Cicle de conferències dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira aborda aquest fenomen des de vessants diversos. D’una banda, debatrem si les transformacions que sacsegen el planeta són fruit de l’acció humana poc respectuosa o si formen part de l’evolució natural. D’una altra, analitzarem la presència del canvi climàtic en els mitjans de comunicació i en la consciència col·lectiva, a través de la literatura.

La fúria de la natura serà especialment protagonista amb motiu del 25é aniversari de la pantanada de Tous. Mitjançant diverses sessions, l’objectiu és recobrar la memòria, descubrir la capacitat de recuperació psicològica de la població después d’una catàstrofe com aquesta i repassar la tasca de l’Administració perquè no es repetisca.

Aquest cicle de conferències és totalment gratuït i està obert a qualsevol persona interessada, siga docent o no. LaUniversitat de València, a través del CODERI, acreditarà la participació de professors, llicenciats o diplomats (la inscripció es farà mitjançant la Fundació Bromera: tel. 962 459 704 - a/e lectura@fundaciobromera.org). El Centre de Professors d’Alzira (CEFIRE) també expedirà als docents que ho sol·liciten un certificat de 20 o 30 hores per l’assistència a les conferències, segons la modalitat del curs a la qual opten. Trobareu més informació en la web del CEFIRE.

El programa d’actes al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira també inclou unes altres activitats complementàries, com ara exposicions, teatre, contacontes, concerts, etc.

LA ASOCIACIÓN CULTURAL ALTERIS ORGANIZA UN FORO DE DEBATE Y OPINIÓN SOBRE EL ALZHEIMER

LA ASOCIACIÓN CULTURAL ALTERIS ORGANIZA UN FORO DE DEBATE Y OPINIÓN SOBRE EL ALZHEIMER

Se celebrará el próximo martes 12 de Junio en el Circulo Alzireño “La Gallera”   

.

La Asociación Cultural Alteris organiza un foro de debate y opinión bajo el título ¿Conocemos el Alzheimer? El mismo, tendrá lugar el próximo martes día 12 de junio, a las 20 horas, en los salones del Circulo Alzireño “La Gallera”.

El ponente será el doctor Don Juan Antonio Avellana, presidente de la Sociedad Valenciana de Geriatría y geriatra del Hospital de la Ribera.

En la tertulia también se contará con la presencia de Esther Pérez, psicóloga de la Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer, entidad colaboradora en este acto cultural.

.