Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

Cultura - Conferencias

HUI, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, CONFERENCIA SOBRE “MARTÍ DOMÍNGUEZ I BARBERÁ. ESTAMPES DE LA MEMÒRIA” A CÀRREC DE NEL.LO PELLISSER

HUI, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, CONFERENCIA SOBRE “MARTÍ DOMÍNGUEZ I BARBERÁ. ESTAMPES DE LA MEMÒRIA” A CÀRREC DE NEL.LO PELLISSER

Correspon al XIV Cicle de Conferències “Vint anys de cultura: un temps de celebracions”, dins del programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2008

-

Dimarts 21 d’octubre

A la Casa de la Cultura d’Alzira. A les 19 hores. «Martí Domínguez i Barberà (1908-1984). Estampes de la memòria» a càrrec de Nel·lo Pellisser. Presenta: Enric Lluch, escriptor.

Retrobar-nos amb la figura de Martí Domínguez i Barberà és el motiu per fer un repàs dels episodis més reeixits de la seua trajectòria personal i professional. Aquests fets, com també les fotografies d’un desplegable, serviran d’esbós de la seua biografia, tot coincidint amb el centenari del seu naixement. Entre altres episodis, hi ha la fundació del

setmanari Llevant, el paper que va dur a terme durant la riuada del 1957 des de Las Provincias, o les incidències que

envoltaren l’aparició de la novel·la Els horts.

Nel.lo Pellisser (Algemesí, 1963)

És llicenciat en ciències de la informació i doctor en comunicació audiovisual. Exerceix el periodisme des del 1989. Actualment treballa a Canal Nou i és professor associat de Comunicació Audiovisual a la Universitat de València. La seua tesi doctoral sobre el discurs periodístic de Martí Domínguez va ser guardonada amb el premi extraordinari de doctorat 2006; també ha publicat diversos llibres sobre el periodista i escriptor algemesinenc.

Més informació relacionada amb esta noticia

http://ca.wikipedia.org/wiki/Mart%C3%AD_Dom%C3%ADnguez_Barber%C3%A0

http://www.acpv.cat/php/arxius/Mart%ED_Dom%EDnguez_Barber%E0,_A-Teruel.pdf

http://parlantdesirenes.blogspot.com/2008/06/mart-domnguez.html

Foto: Martí Domínguez i Barberà

HUI, A ALZIRA, CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MANUEL PÉREZ SALDANYA SOBRE "LES NORMES DE CASTELLÓ"

HUI, A ALZIRA, CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MANUEL PÉREZ SALDANYA SOBRE "LES NORMES DE CASTELLÓ"

Correspon al XIV Cicle de Conferències “Vint anys de cultura: un temps de celebracions”, dins del programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2008

.

Dijous 16 d’octubre

A la Casa de la Cultura d’Alzira, 19.30 hores. Inauguració de l’exposició «75 aniversari de les Normes de Castelló», organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per tal de commemorar aquesta fita.

Tot seguit, «Les Normes de Castelló» a càrrec de Manuel Pérez Saldanya. Presenta: Leonardo Giménez, tècnic lingüístic del SERVAL (Ajuntament d’Alzira).

A més del desé aniversari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, es commemoren els 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i els 75 de les Normes de Castelló. Aquestes normes van ser la culminació d’un procés cívic, d’un acte de responsabilitat i de compromís dels escriptors i intel·lectuals més bons del moment amb la llengua i la cultura del nostre poble.

En aquesta conferència, s’analitzaran algunes de les claus d’aquest procés, així com les característiques principals de les normes i d’un precedent històric d’aquestes: les Regles d’esquivar vocables e mots.

Manuel Pérez Saldanya

És vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Llicenciat en filologia hispànica (secció: valencià) per la Universitat de València, de la qual és profesor titular del Departament de Filologia Catalana, també forma part de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Ha escrit diversos poemaris i va rebre el Premi Sanchis Guarner els anys 2000 i 2002.

Més informació relacionada amb esta notícia

http://www.uiquipedia.org/Normes_de_Castell%C3%B3

http://dialnet.unirioja.es/servlet/extaut?codigo=262791

http://www.uv.es/saldanya/cas/index.wiki

http://www.mail-archive.com/infozefir@listserv.rediris.es/msg01403.html

DEMÀ DIMARTS COMENÇA EL CICLE DE CONFERÈNCIES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA 2008

DEMÀ DIMARTS COMENÇA EL CICLE DE CONFERÈNCIES DELS PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA 2008

Primera conferencia a càrrec de Manuel Costa: «Expedicions científiques i biodiversitat. Cap on anem?»

El 14 d’octubre comença el Cicle de Conferències dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2008, amb el títol «Vint anys de cultura: un temps de celebracions». Les diferents ponències repassaran temes com ara l’Any de la Terra, la relació entre periodisme i literatura, amb Fernando Delgado, i es faran ressò també d’alguns aniversaris que ens són molt pròxims, com ara el centenari del naixement de Martí Domínguez, o els 75 anys de les Normes de Castelló.

Aquest cicle de conferències és gratuït i obert a qualsevol persona interessada, siga docent o no. La Universitat de València, a través del CODERI, acreditarà la participació de professors, llicenciats o diplomats (inscripció a través de la Fundació Bromera). El CEFIRE d’Alzira també expedirà als docents que ho sol·liciten un certificat de 20 hores per l’assistència a les conferències.

Dimarts 14 d’octubre de 2008

19:00 hores. Inauguració del Cicle de Conferències i, a continuació, «Expedicions científiques i biodiversitat. Cap on anem?», conferència a càrrec de Manuel Costa.

Presenta: Esteban Morcillo, vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València.

El 2008 ha sigut declarat Any de la Terra. Un planeta que està cada vegada més maltractat i en el qual la biodiversitat va empobrint-se d’una manera alarmant, sense que encara s’haja arribat a conéixer l’abast d’aquest fenomen. Per a fernos-en una idea contrastada i fonamentada, compararem els estudis de ciències naturals i de la biodiversitat, per mitjà de les expedicions científiques des dels orígens de la ciència fins a l’actualitat, en què destaca la falta d’estímul en la recerca de la biodiversitat de la Terra.

Manuel Costa Talens

Naix a Carcaixent l’any 1938. És catedràtic de botànica a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. Ha

sigut director del Jardí Botànic de València. Els seus treballs són una fita indiscutible en el coneixement del territori valencià i revitalitzen amb noves idees l’estudi de la botànica. Ha sigut vicerector de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València.

Consultar el programa complet d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2008 en el següent enllaç:

http://www.bromera.com/

Més informació relacionada amb esta notícia

http://www.agapea.com/libros/Manuel-Costa-Vida-i-paisatge-isbn-843705835X-i.htm

http://www.jdiezarnal.com/valenciaeljardinbotanico.html

Foto: Manuel Costa Talens

-

CONFERENCIA EN ALZIRA SOBRE LA SITUACIÓN ACTUAL DE LA EDUCACIÓN EN ESPAÑA

CONFERENCIA EN ALZIRA SOBRE LA SITUACIÓN ACTUAL DE LA EDUCACIÓN EN ESPAÑA

Se celebrará mañana jueves en el Aula Magna de la Universidad de Alzira  

.

Mañana, jueves 31 de enero de 2008, a las 19:00 horas, tendrá lugar en el Aula Magna de la Universidad Católica de Valencia “San Vicente Mártir” en Alzira la Conferencia “Situación actual de la Educación en España”.

Actuarán como ponentes Gotzone Mora, Secretaria Autonómica de Inmigración y Ciudadanía; Elena Bastidas, Alcaldesa de Alzira y Presidenta de la FVMP y José Luis Ibáñez, Vicerrector de Ext. Universitaria y Cultural.

Un acto promovido por la UCV en colaboración con la concejalía de Educación del Ayuntamiento de Alzira.

.

 

HUI, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, CONFERÈNCIA “ELS TÒPICS MEDIÀTICS DEL CANVI CLIMÀTIC” A CÀRREC DE MARIA JOSEP PICÓ

HUI, A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA, CONFERÈNCIA “ELS TÒPICS MEDIÀTICS DEL CANVI CLIMÀTIC” A CÀRREC DE MARIA JOSEP PICÓ

Activitat dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira  

Dijous 15 de novembre

A la Casa de la Cultura d’Alzira. 19 hores.

«Els tòpics mediàtics del canvi climàtic» a càrrec de Maria Josep Picó.

Presenta: Josep Gregori, editor de Bromera.

La qualitat i el rigor dels continguts elaborats pels mitjans de comunicació són clau per a garantir una opinió pública informada i responsable. El canvi climàtic es presenta com el gran repte ambiental del nostre planeta, però, quin és el tipus d’informació que arriba als ciutadans a través de mitjans com ara la televisió, la ràdio o els diaris? Els tòpics i el sensacionalismo solen acompanyar les notícies i els reportatges relacionats amb l’escalfament global, un fenomen que, a més, genera una gran incertesa. Aquesta conferència analitzarà les dificultats per a transmetre el canvi climàtic en els seus diversos vessants, com ara el periodístic, el científic i l’econòmic. 

MARIA JOSEP PICÓ

(València, 1973) és periodista i actualment directora de la revista de natura i medi ambient Nat. Màster en Gestió Ambiental i Premi Nacional de Periodisme Ambiental 2005, va especialitzar-se en periodisme ambiental en el diari Levante-EMV, on continua publicant articles de meteorologia i opinió. A més, coordina el Grup d’Informadors Ambientals de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. 

UNA PRESENTACIÓ D’UNA ASSOCIACIÓ SOCIAL I UNA CONFERÈNCIA A CÀRREC DE FERNANDO SAPIÑA PER A DEMÀ DIMARTS A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA _____ ( Alzira – Cultura – Conferencias – Premis Literaris Ciutat d’Alzira )

UNA PRESENTACIÓ D’UNA ASSOCIACIÓ SOCIAL I UNA CONFERÈNCIA A CÀRREC DE FERNANDO SAPIÑA PER A DEMÀ DIMARTS A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA _____ ( Alzira – Cultura – Conferencias – Premis Literaris Ciutat d’Alzira )

Activitats previstes per a demà dimarts, a la Casa de la Cultura, dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira   

Dimarts 13 de novembre. A la Casa de la Cultura d’Alzira. 18 hores.

Presentació d’Intervenció, Ajuda i Emergència, associació dedicada al rescat de persones i cossos després d’una catàstrofe amb la col·laboració de gossos ensinistrats. A càrrec de Moisés Belloch. 

A les 19 hores

«Canvi climatic: realitat i ficció» a càrrec de Fernando Sapiña.

Presenta: Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera.

Des de fa 150 anys, la Terra està calfant-se progressivament. Si les causes foren naturals, l’única opció seria adaptar-nos a aquests canvis. No obstant això, tot indica que l’acceleració del procés durant els últims 50 anys està relacionada amb l’activitat humana, com a conseqüència de l’acumulació degasos que creen l’efecte hivernacle. L’informe Stern quantifica, en termes econòmics, l’impacte del canvi climàtic en els pròxims decennis i apunta a la necessitat de passar a l’acció per tal de mitigar aquest impacte. 

FERNANDO SAPIÑA NAVARRO

(València, 1964) és doctor en química, professor del Dept. de Química Inorgànica i investigador de l’Institut de Ciència dels Materials de la UV. Ha sigut finalista del Premi Europeu de Divulgació Científica el 2000 i el 2004 amb les obres Un futur sostenible i El repte energètic, publicades per Bromera. Actualment dirigeix la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la UV.  

.

Foto: Fernando Sapiña.

UN RECITAL POÈTIC I UNA CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MAITE CARRANZA PER A DEMÀ DIJOUS A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA __________ Alzira – Cultura – Conferencias – Premis Literaris Ciutat d’Alzira

UN RECITAL POÈTIC I UNA CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MAITE CARRANZA PER A DEMÀ DIJOUS A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA __________ Alzira – Cultura – Conferencias – Premis Literaris Ciutat d’Alzira

Activitats previstes per a demà dijous, a la Casa de la Cultura, dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira   

.

Dijous 8 de novembre. Casa de la Cultura d’Alzira.  18 hores.

Recital poètic: «Natura i paisatge a la poesia». Lectura pública dels millors poemes i poetes que han reflectit en versos l’emoció de la contemplació del paisatge.

Presenta Joseph Antoni Fluixà.

A les 19 hores.

Conferència «La ficció i la denúncia ecologista» a càrrec de Maite Carranza.Presenta: Josep Ballester, escriptor.

Sin invierno és un thriller futurista sobre els perills del canvi climàtic i el tràfic de residus tòxics. Com a autora d’aquesta novel·la, però també mitjançant la comparació de best sellers com El corazón de la tierra, de Juan Cobos Wilkins, que recrea una de les primeres protestes ecologistes, i El quinto día, de Frank Schätzing, sobre ciència ecològica, l’escriptora analitzarà les dificultats i les estratègies de la ficció per a abordar aquestes temàtiques.  L’objectiu és oferir una reflexió sobre la tímida aportació de la literatura al debat sobre la sostenibilitat i el canvi climàtic.

MAITE CARRANZA  

(Barcelona, 1958) és escriptora i guionista. Ha publicat una quarantena de títols de literatura infantil i juvenil, ha rebut els premis de la Crítica Serra d’Or, Folch i Torres, Joaquim Ruyra, EDEBÉ i Protagonista Jove i ha sigut traduïda a més de quinze llengües. Com a guionista, ha participat en nombroses sèries de ficció de televisió, i ha sigut profesora d’escriptura de guions.

.

Foto: Maite Carranza.

.

CONFERÈNCIA A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA: “ELS DUBTES DEL CANVI CLIMÀTIC”. A CÀRREC D’ALEJANDRO J. PÉREZ CUEVA

CONFERÈNCIA A LA CASA DE LA CULTURA D’ALZIRA: “ELS DUBTES DEL CANVI CLIMÀTIC”. A CÀRREC D’ALEJANDRO J. PÉREZ CUEVA

Acte programat per a demà dimarts, a la Casa de la Cultura, dins del Programa d’actes dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira   

.

.

Dimarts  6 de novembre de 2007. Casa de la Cultura d’Alzira. A les 19 hores.

«Els dubtes del canvi climàtic: hem de prendre mesures?» a càrrec d’Alejandro J. Pérez Cueva.Presenta: Leonardo Giménez, tècnic lingüístic del SERVAL (Ajuntament d’Alzira).

La idea que l’home és l’origen de l’augment actual de les temperatures del planeta no deixa de ser una hipòtesi científica encara no demostrada i, en gran manera, indemostrable.

Però tot i l’alt grau d’incertesa, és possible que calga prendre mesures perquè el que hi ha en joc és molt important: un increment tèrmic comporta uns nous escenaris climatològics, hidrològics, biològics, socials, econòmics..., i alguns d’aquests poden tenir conseqüències catastròfiques.

. 

.  

ALEJANDRO J. PÉREZ CUEVA 

És professor titular de geografia física del Departament de Geografia de la UV. S’ha especialitzat en climatologia i en hidrologia superficial. És autor de diversos llibres, entre els quals destaca l’Atlas climático de la Comunidad Valenciana. Ha dirigit diverses tesis doctorals i de llicenciatura; una d’aquestes, sobre les pluges intenses al territori valencià.