Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

ALZIRA Y SU PASADO (3) __ UN RECORD PER A AQUELLA PANTANADA DE TOUS 25 ANYS DESPRÉS

ALZIRA Y SU PASADO (3) __ UN RECORD PER A AQUELLA PANTANADA DE TOUS 25 ANYS DESPRÉS

La Pantanada de Tous ocorreguda el 20 d’octubre de 1982 com a conseqüència del trencament de la presa de Tous.  La causa: les pluges torrencials que arribaren als 700 mm./dia en algunes zones de la Vall d’Aiora i la Canal de Navarrés, i originà una riuada de 8.000 m3/seg. aprox. i que arrasà les Riberes del Xúquer.

En algunes localitats, les pluges arribaren a 1.000 mm. en total des del dia 19 fins al 21. La magnitud del desastre esdevingué a les 19:15h del dia 20 d’octubre quan la presa es trenca després d’unes quantes hores en les que l’aigua desbordava per dalt.

El trencament del pantà de Tous originà una riuada al Xúquer, superior fins i tots a la de 1864, que arrasà les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, en especial poblacions com Alberic, Carcaixent o Alzira. Moriren 40 persones (d’elles 20 treballadors s’ofegaren en un autobus a travessar el riu l’Escalona) i aproximadament 300.000 persones es quedaren sense llar en els dies següents. Molts dels habitatges van ser perduts definitivament. Fins i tot, pobles com Gavarda, es traslladaren d’ubicació en els anys posteriors (tot i que alguns veïns intentaren reconstruir els habitatges a la seua ubicació original).

La zona inundada abastà els 290 km2 de superfície. L’autopista A-7 i la via fèrrea de Silla a Gandia tingueren també un important paper en la retenció de les aigües. Els danys superaren els 60.000 millons de pessetes, només en la província de València.

Els afectats van optar per diverses vies per tal de ser recompensats econòmicament. Alguns d’ells, que van optar per la via judicial, van estar esperant en els tribunals més de vint anys per a cobrar les compensacions.

La Pantanada de Tous ha estat la catàstrofe més gran en la història moderna del País Valencià, només comparable, potser, amb La Gran Riuada de València. 

Associació Cultural Bloc de Progrés Jaume I d’Alzira  

.

Nota: per a recordar aquella efemèride, l'associació ha organitzat un viatge guiat a la presa de Tous per al pròxim 20 d'octubre. Es poden consultar itinerari i activitats en aquest mateix portal.

.

0 comentarios