Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

EL TERRITORI, LA BASE DE LA VIDA ---------- ARTICLE D'OPINIÓ

EL TERRITORI, LA BASE DE LA VIDA     ----------     ARTICLE D'OPINIÓ

Allunyant-nos de definicions administratives o economico-polítiques, hauríem de dir que el territori és una porció de superfície de terra que està al nostre voltant, en la qual vivim i de la que ens sentim part. Hi hauria un territori personal o d'un grup humà: poble, comarca, nació... És la base física sobre la que ens fem persones en comunitat i creixem com a tals.

Per tal de sentir el territori com a propi s'ha d'haver explorat i aprés des de l'experiència i el contacte amb la seua extensió i tot el que hi viu i roman. Però, a hores d'ara, el territori de moltes xiquetes, xiquets, jóvens i adults és un tros de la ciutat, el pati del col·legi, la zona de pubs, el lloc de treball, un quilòmetre de platja o l'habitacle de l'automòbil.

Sense un coneixement del territori per les generacions més jóvens és impossible pensar que ningú no puga defensar-lo per al present i per al futur. No es defensa allò que ni importa ni s'estima. Amb una estima pel propi territori no s'hagueren impulsat, realitzat o consentit tantes barbaritats urbanístiques i projectes de desfeta del paisatge, de la natura, dels rius...

Temps enrera, el territori més a prop, el local i comarcal, s'anava aprenent amb les expedicions infantils pels poble i els seus voltants, les excursions de Pasqua pel terme, el desplaçament a l'hort o al secà amb el iaio o el pare a realitzar les  tasques agrícoles.  Això sembla haver-se acabat, i ni l'escola -a la que se li sol encarregar tot- d'això s'encarrega, i el territori no es pot aprendre als llibres ni a Internet ni a la televisió.

És per açò que institucions públiques o privades haurien de posar el territori a l'abast de tota la població. Ací a prop, diuen que la Mancomunitat de la Ribera planteja unes rutes comarcals en bici, cosa que bona falta fa; o l'Ajuntament d'Alzira que ha començat a netejar una part de la Via Verda Carcaixent-Dènia.

Els Ajuntaments, les Mancomunitats, la Generalitat haurien de prendre partit i posar idees i pressupostos per tal que tota la població d'un territori el conega i l'estime com cal i compartisquen aquesta experiència i coneixement. Perquè el territori és la base de la vida personal i social.

Eduard Hervás

1 comentario

José Javier -

Nadie puede defender su territorio porque, cada vez más, se hace más fuerte algo tan común en nuestra tierra como es el "mesinfotisme". La gente suele pasar de estas cosas y va únicamente a lo suyo. Es lo que toca en estos tiempos.