Blogia
EL SEIS DOBLE - DIARIO DIGITAL DE ALZIRA

COMENÇA A ALZIRA EL CURS “FOMENTAR LA LECTURA EN LA SOCIETAT DEL CONEIXIMENT”

COMENÇA A ALZIRA EL CURS “FOMENTAR LA LECTURA EN LA SOCIETAT DEL CONEIXIMENT”

Està organitzat per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura

 

Davant del nou panorama tecnològic, el valor de la lectura augmenta, ja que es converteix en una eina necessària en la cultura mediàtica actual. Els estudis sobre la literatura necessiten adoptar un nou enfocament per a fomentar una sensibilitat que siga capaç d’entaular diàlegs oberts. Per tant, cal que els professionals assumisquen els nous reptes de l’entorn digital aplicat a l’àmbit del foment de la lectura. Amb aquesta formació, els professionals podran explorar les possibilitats pedagògiques que ofereix el món digital.

A qui va adreçat

Professionals de l’àmbit de l’educació i la cultura interessats en les noves tendències.

Tècnics i mediadors culturals i socials de serveis culturals, educatius o turístics.

Planificadors i gestors culturals.

Llicenciats i diplomats que s’interessen per la difusió cultural, especialment en l’àmbit de la lectura.

Professionals del sector públic o privat interessats en la promoció de la lectura i en els nous mitjans tecnològics.

Metodologia

Semipresencial.

Titulació

La Universitat de València, mitjançant el Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera, atorgarà un certificat d’assistència de 30 hores a tots aquells que assistisquen al 80% de les sessions i que superen les proves del curs.

Horari i dates

Trobades presencials: dissabte 25 d’octubre, dissabte 8 de novembre i dissabte 29 de novembre, de 10 a 14 hores.

Lloc de realització

Casa de la Cultura d’Alzira (c/ Escoles Pies).

Durada

D’octubre a desembre de 2008.

Directors

Josep Antoni Fluixà i Joan Andrés Terentí.

Coordinadors

Rosa Mengual i Beatriu Tortosa.

Ponents

Laura Borràs Castanyer (Universitat Oberta de Catalunya. Grup de recerca Hermeneia). Josep Antoni Fluixà (Fundació Bromera per al Foment de la Lectura). Joan Carles Girbés (Edicions Bromera). Josep Lluís Ruiz (membre de novadors.org). Sergi Mestre (membre de Novadors.org). Fernando Lluch (psicòleg municipal de Cullera). Julia Villaescusa (mestra del CP Mas d’Escoto de Riba-roja). M. Dolores Insa (bibliotecària de Cocentaina).

Continguts

MÔDUL 1. INTRODUCCIÓ A LA PROMOCIÓ DE LA LECTURA

Per a aprendre a fomentar la lectura, cal fer una reflexió prèvia sobre els diversos modes de lectura que hi ha, per a saber com llegim, com ens han ensenyat a llegir i, sobretot, per a veure com cal ensenyar a llegar per a aconseguir hàbits lectors que vagen més enllà dels cursos de literatura i es convertisquen en practiques culturals madures. Per això, farem un recorregut pels canvis que ha experimentat la lectura al llarg del temps i que experimentem hui en dia quan parlem de literatura electrònica. Hi haurà també un taller de creació d’un pla lector.

MÔDUL 2. WEBS I BLOCS PER A FOMENTAR LA LECTURA I L’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES

La xarxa es pot convertir, si volem, en un immens club de lectura, sobretot si tenim les eines per a accedir als milers de blocs i webs en què la informació i l’opinió sobre llibres i lectura està a l’abast dels bons lectors. A través de la xarxa, podem intercanviar experiències de la lectura de llibres, conéixer-ne de nous, descobrir autors o viatjar en el temps i en l’espai pel món de la literatura.

Per això, en aquest mòdul tractarem d’acostar-nos a la literatura i als escriptors a través d’Internet, un recurs que ens permet arribar a la informació que ens proporcionen les editorials, els escriptors, les institucions i les entitats relacionades amb la lectura, les revistes digitals, etc. A més a més, també hi ha els blocs fets per professionals de la literatura o de l’ensenyament que ens proposen compartir lectures, activitats de foment lector i exercicis molt diversos de creativitat. Hi haurà també un taller de creació d’un pla lector.

MÔDUL 3. LLEGIR EN L’ERA DIGITAL

El gran repte que ens plantegem és saber si podem aprofitar Internet o les noves tecnologies per a acostar la lectura als joves, potser un dels sectors de la població que menys llig, però que és el més permeable a aquest entorn. L’ús de les tecnologies digitals no està renyit amb el foment de la lectura, sinó que són aliades en aquesta missió. En aquest mòdul, rebrem una formació bàsica sobre què és la literatura digital i quines eines tenim per a llegir-ne. Hi haurà també un taller de creació de wikis.

Inscripció

Les persones interessades hauran d’abonar la quantitat de 30 euros en concepte de matrícula. El pagament es farà en el compte bancari: 2077-0608-64-6600000866. La matrícula no inclou les taxes del certificat de la Universitat

de València. Cal emplenar la butlleta d’inscripció amb les dades corresponents i enviar-la amb una còpia de l’ingrés o la transferència a la Fundació Bromera abans del 16 d’octubre de 2008. Podeu enviar les inscripcions per correu, fax o correu electrònic a: Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. Apartat de correus 355, 46600 Alzira. Telèfon: 96 245 9704. Fax: 962 403 191. Adreça electrònica: bea@fundaciobromera.org El nombre de places del curs és de 60 persones, per ordre d’inscripció. En cas de superar aquest nombre d’inscripcions, s’obrirà una llista d’espera.

 

0 comentarios